Výber reštaurácie

Výber miest, kde sa môže konať hostina je obrovský:
• hotel
• reštaurácia
• sály a iné verejné miestnosti ( bez obsluhy)
• stan na trávnatej ploche doma na záhrade alebo niekde inde
• hrad alebo zámok
• loď, atď.

Vami vybraté miesto by malo byť ľahko dostupné a s dostatočnou kapacitou parkovacích miest.
Správny výber miesta pomôže navodiť tú správnu atmosféru, ktorú chcete na svadbe mať.

Oslava doma vám ušetrí pár korún, ale neuberie čas na organizáciu. Pri plánovaní oslavy v domácom prostredí nezabudnite, že je potrebné mať niekoľko pomocníkov. Väčšinou sa tejto úlohy zhostia rodičia a príbuzní. Je potrebné zvážiť, či máte dosť stolov, stoličiek, príborov, tanierov, pohárov, atď. Kde si to všetko vypožičiate? A čo kapacita kuchyne? Ubytovanie hostí? Kto bude variť a servírovať? Kto zaistí pitie?
Aj keď je takáto príprava svadby veľmi namáhavá, bývajú takéto oslavy doma vydarené a s priateľskou atmosférou. A navyše máte možnosť kontrolovať obsluhu a ostatné služby.

V reštauráciách alebo hoteloch býva oslava pre všetkých oveľa komfortnejšia. Hlavne pre svadobné mamy.

Pri zaisťovaní oslavy v reštaurácii sa nezabudnite prevádzkovateľa opýtať na:
• prenájom priestoru a jeho cenu
• či si môžete doniesť vlastné zákusky, nealkoholické nápoje alebo niečo iné
• či si reštaurácia vyhradzuje právo na kvetinovú výzdobu miestnosti alebo hudobnú produkciu, alebo či si to môžete
   zabezpečiť sama
• a v neposlednom rade sa treba dohodnúť na menu

Výber menu
U nás je bežné začínať jedlami a nápojmi ľahkými a po nich prechádzať k ťažším. Poradie jedál pre slávnostné stolovanie je nasledujúce:

Aperitív
Aperitívom môžu byť korenené vína, vermúty, sherry, kokteily i vodka, whisky alebo slivovica, becherovka, prípadne ovocná alebo zeleninová šťava.

Studený predkrm
Mal by byť jemným a zároveň "pikantným" zahájením stolovania: zdobené vajcia, zelenina, ryby, kaviár, šunka, paštéty, a iné.

Polievka
Niekedy býva aj prvým jedlom. Pri bohatšom a kaloricky náročnom menu je vhodná slepačia alebo zeleninová polievka.

Hlavný chod
Hovädzie alebo bravčové mäso, poprípade hydina doplnené vhodnou prílohou – ryža, zapekané zemiaky, hranolky. A nezabudnite na zeleninový šalát.

Dezert
Dezert vyberajte podľa zostavy predchádzajúcich chodov. Ak boli ľahšie, môžete zaradiť teplý múčnik, ako napríklad ovocné knedlíky alebo palacinky. Alebo si môžete vybrať rôzne zákusky, torty, krémy a zmrzlinové poháre a iné.

Nápoje
Nápoje podávané pri stole by mali zodpovedať druhu jedla, slúžiť k doplneniu jeho chuti a vhodne na sebe nadväzovať. Vyberajte rovnako ako u jedál - od ľahších k ťažším. Pivo sa má piť pred vínom. Pri víne sa držíme známej zásady, že biele víno pijeme k bielemu mäsu, červené k tmavému. Pivo môže byť teda podávané k predkrmu, zostáva pri polievke, k rybe sa rozlieva ľahké biele víno, iný druh bieleho vína môže byť podávaný ku kurčaťu, k sviečkovej zaradíme červené. K sladkým jedlám sa hodí dezertné víno alebo šampanské - sekt. Pri slávnostnom stolovaní môže byť šampanské podávané po celú dobu ako jediný nápoj.

Späť na obsah